2009. december 6., vasárnap

Gyógynövények cukorbetegségre 1.


Az alábbi gyógynövények jók cukorbetegségre:

( Ezek nagy részét meg lehet venni a Vitaminkirály-nál. (Nyugatinál Westend-del szemben.) Vagy gyógyszertárban, bio boltokban. (Pl. Lehel téri piacon.) itt is. Vagy itt.Vagy akár itt. Teákat innen.
Általános leírás az egészséges táplálkozásról. Ez is egy nagyon jó cikk az egészséges táplálkozásról.
Összefoglaló link cukorbetegségre hatékony gyógynövények. 

kapor (dill)
banaba
fahéj (cinamon)+ balzsamkörte, fahéj tabl.
mustármag (mustard seeds)
kurkuma ( turmeric)
őszbogáncs (milk thistle= silybum marianum)
bitter melon (keserű dinnye)

tőzegáfonya (huckleberry)
gyermekláncfű és gyökere (dandelion ) pitypang
miatyánkcserje (neem seeds)
csalán
egres (gooseberry)
fehér bab héj (tea)
B1, B6 és B vitamin komplex
bűzafűlé
fekete áfonya (bilberry, blueberry)
gymnema sylvestre

zöldbab, vajbab (French beans)
króm, vanádium, magnézium, cink
hal olaj (fish oil)
fokhagyma, vöröshagyma
Goldenseal (Hydrastis canadensis)
görögszéna mag (fenugreek)
Aloe Vera
feketeáfonya levél (blueberry leaves)
eperfa levél
ázsiai ginzeng
brokkoli
sztívia
lenmag
ginkgo biloba= páfrányfenyő
goji berry ( lícium bogyó),

borbolya (barberry)
farkasbogyónak is hívják. U.az
örménygyökér (elecampane)
kálmosgyökér (12 órás hideg áztatással készül, utána felmelegíteni, leszűrni,
fekete áfonya (bilberry)
termoszban tárolni, evés előtt és után 1-1 korty, max. napi 6 korty!)
ánizskapor (fennel)
balzsamkörte= charantia
édesburgonya (sweet potato), batáta
fehér fagyöngy***
csicsóka 1.

cikória, pszillium
csicsóka 2.
rostok
csicsóka 3. (lap.hu)
Inulin
csicsóka 4.
gyógytea keverék

vanádium (fokhagymában van)
pycnogenol
György tea
gymnema sylverstre 2.
Rhodiolin
köles, hajdina
vibe
leptin
Tiens bio kalcium
leptin 2.
Nopal kaktusz
kókuszolaj
Nopal kaktusz 2.
hidegen sajtolt ligetszépe olaj
nyírfakéreg
kókuszolaj
gyömbér
ganoderma gomba= reishi= pecsétviasz g.
macskakarom
ganoderma 2.
balzsamkörte= keserű dinnye= bitter melon= charan tea
nyírfacukor= xilit (édesítőszer)
supergreens (zöld lötyi)
bio kalcium
keserű uborka= Charantia
Márk tea
fehér bab, málnalevél, (pörgess lejjebb!)
tea a diabetes ellen gyógynövény klub (elérhetőség legalul)
kecskeruta
ayurveda (cikk)
Gymnema plus formula 4. cikk pörgess le!
articsóka
babhéj tea fogyasztása
vanádium, bitter melon
Herbária cukordiétát kiegészítő filteres teakeverék (.pdf) nagyítás: 200%
zeller
Őssejt kapszula (nézd az összetételt!)
gyógynövény klub Bp. VII. Madách u. 11.
zabkorpa tabletta
nopal kaktusz
fehér fagyöngy















Fitoterápia
A gyógynövények pozitív hatását a cukorbetegek kezelésénél is igénybe vehetjük. Az e betegségek kezelésében alkalmazható gyógynövényeket két csoportba oszthatjuk:


    * inzulin tartalmú növények:
      Használatuk azért előnyös a cukorbeteg számára, mert olyan fruktóz származékot tartalmaznak, aminek beépítéséhez nem szükséges inzulin.
      - mezei katáng (Cichorium intybus) gyökér
      - gyermekláncfű (Taraxacum officinale) gyökér
      - örvénygyökér (Inula helenium) gyökere
      - csicsóka (Helianthus tuberosus)
      A csicsókasűrítményt édesítő szernek is használják. Említésre méltó, hogy a csicsóka mikroelem-tartalma, különösen szelén-tartalma jelentős.

    * vércukorszintet csökkentő gyógynövények:
      - veteménybab (Phaseolus vulgaris) mag nélküli hüvelytermése ismertebb nevén fehér babhéj
      - fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) levele
      - kecskeruta (Galega officinalis) virága és hajtása
      - kukorica (Zea mays) bibeszála és bibéje, azaz a kukoricabajusz


A gyógynövényekből egyéni teakeverékek állíthatók össze. A viszkető bőr nyugtatására jó hatású a fenyőolajos fürdő és a levendula-illóolajos testápoló. A fenti teákat bio boltokban, patikában lehet beszerezni!


A népgyógyászati hagyományok alapján vércukor csökkentő hatást tulajdonítanak a zellernek, a
savanyú káposzta levének, a friss sárgarépának, a vörös- és fokhagymának, a friss uborka
levének, a feketegyökérnek, a zöld póréhagymának, a spárgának, a kapornak
.

A glükóztoleranciát és hiperglikémiás csúcsértéket szignifikánsan csökkentı hatása van a laskatöknek, a spenótnak és a római köménynek.

A cukorbetegségben adjuváns kezelésében alkalmazható étrend-kiegészítők száma több mint
ezer, a gyógyhatású készítmények száma kb. négyszáz, míg nyolcvan–száz növényi gyógyszer
kapható.

A teljesség igénye nélkül a gyakrabban alkalmazott étrend-kiegészítők, gyógynövények és teák:
aranyvesszıfő, articsóka, babhéj, balzsamkörte, bazsalikomfajok, borókabogyó, Cayenn-i bors,
csalánlevél, diólevél, fás aloe, (fehér) eperfa, édesburgonya, feketeáfonya, fokhagyma, ginszeng,
görögszéna magja, gyermekláncfő, guárbab, jamszgyökér faj, kecskerutafő, kelbimbó,
közönséges párlófő, kőmagvú gyöngyköles, kukoricabajusz, lenmag, lepkeszegmag, ligetszépe
olaj, fügekaktusz (nopalin), szamócalevél, tajgagyökér, takarmánylucerna, zöld tea.


Mikroelemek: biotin (B7-vitamin), pantoténsav (B5-vitamin), niacin (B3-vitamin), konjugált linolsav (CLA), króm, Q10 koenzim.
A – korántsem teljes – felsoroltaknak fontos kiegészítő szerepe lehet a cukorbetegség
kezelésében, de nem helyettesíthetik a megfelelő étrend, gyógyszeres kezelés és életmód
alkalmazását.



A vércukorszintet csökkentő ételek:
Köles, kelbimbó, hajdina, articsóka, uborka, fokhagyma, zöldbab, vöröshagyma, szójabab, tengeri moszat, algák.



AMIT KERÜLJ:
Cukor a fő ellenség tehát. De vigyázz, mert több álnéven is álcázza ám magát a drága:
  • laktóz = tejcukor (tejben van)
  • dextróz, malto-dextróz = szőlőcukor
  • fruktóz= gyümölcscukor (gyümölcsökben van)
Bővebben itt.
Az édesítőszerekkel is vigyázz, mert pl. a Canderel termékekben és a cukormentes rágógumikban található aszpartám legalább olyan káros, mint a cukor!
Érdemes figyelni az ételek GI (glykémiás index) -ét is! Ez azt mutatja, hogy az étel milyen gyorsan vagy lassan emeli meg a vércukrot. 0-100-ig terjedő skálán mérik, a magas érték gyorsan emeli a vércukrot, azaz káros, az alacsony érték 40 alatt pedig lassabban, ezért előnyösebb.


Mik a jó vércukor értékek? 

Link angol 

Jó hosszú lista (angol 







 Beans = bab
Sweet potato = édes burgonya
Artichoke = articsóka
Garbanzo beans = ?
Nuts= magok
Plum= szilva
Jerusalem artichoke= articsóka
Peas= borsó
Onion= vöröshagyma
Rye= rozs
Yams= jamsz
Wheat bran
Mung beans= mungóbab
Brewer's yeast= sörélesztő
Figs= füge
Millet= köles
Sweet rice
Radishes = retek
Plums= szilva
Water chestnuts = gesztenye
Tangerine = mandarin
String beans
Coconut= kókusz
Asparagus = spárga
Flaxseeds = lenmag
Oily fish= halolaj
Mulberries = faeper
Lemon= citrom
Green beans= zöldbab
Shallots = mogyoróhagyma
Lentils = lencse
Oats = zab
Pumpkin= tök
Chives = metélőhagyma, snidling
Rice= rizs
Soybeans= szójabab
Winter squash = sütőtök
Buckwheat = hajdina, pohánka
Olives= olíva
Mandarin orange
Scallions
Kohlrabi = karalábé
Soy milk= szójatej
Pear= körte
Ho shou wu
Pata de vaca
Momordica chirantia
Shatawari
Gymnema sylvestre
Ginseng
Goldenseal
Pau d'arco
Dandelion = gyermekláncfű
Tarragon = tárkony
Corn silk = kukoricahaj
Emblic myrobalan
Amla
Don sen
Stevia= sztívia
Garlic= fokhagyma
Sage = zsálya
Alfalfa= lucerna
Fenugreek = görögszéna
Bitter melon juice
Uva ursi = medveszőlő levele
Buchu
Cinnamon= fahéj
Dahlia
Noni
Bitter melon
Salt bush
Burdock = bojtorján
Ginkgo biloba
Salsify
Natto
Suma
Bilberry = fekete áfonya
Huckleberries = tőzegáfonya
Annato
Maitake mushroom = maitake gomba
Blue cohosh
Chicory = cikória
Rapadura
Turmeric = kurkuma


Healing supplements for diabetes
Guar gum
Spirulina
Psyllium
Evening primrose oil
Chlorella



Healing nutrients and phytochemicals for Diabetes
Lipoic acid
Alpha lipoic acid
Chromium picolinate
Biotin
Vitamin C
Zinc= cink
Vanadium= vanádium
Vitamin B1
Vitamin B6
Selenium= szelén
Fiber= rost
Lignin
Chlorophyll= klorofill
Bioflavonoids
L-carnitine
Vitamin E
Chromium= króm
Gamma-linolenic acid
Amino acids= aminosavak
Vitamin D
Vitamin B3
CoQ10
Manganese= magnézium
Vitamin B12
Omega-6 fatty acids= Omega 6 zsírsavak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése